Novinky na Váš E-mail

AKCE V OSTRAVĚ

Kalendář událostí

Listopad 2024
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Nadcházející události

  • Nejsou žádné události.

AKCE V OKOLÍ

Info

25. Trampský guláš se koná o víkendu 3.2 – 4.2.2023 s hlavním programem v sobotu 4.2.2023

v hájence ve Staré Bělé na kraji Ostravy

 

Jídlo, pití a nocleh ve vlastních spacácích zajištěn.

 

Plán cesty  – ve Staré Bělé u Ostravy se z Mitrovické ulice kousek od autobusové zast. č. 26 U lípy odbočí přes potok ulicí Předpolní a po asi 250 m – na rozcestí doleva ulicí Na Pešatku k hájence. Cesta bude značena směrovkami. Poblíž – na Mitrovické ul. stojí i bus 27, oba jedou z nádraží Ostrava – Svinov, asi 200 m od příjezdu vlaků. Ale je to bez záruky.

 

Cesta několikset metrů od hájenky značena cedulema.

 

Nějak to najdete nebo zavolejte mobil poslední záchrany 705 007 805 (Zajac)

 

No a níže najdete recepty na různé guláše, pro ten nejlepší od Břéti ale musíte přijít osobně. Jen možná bude letos vegetariánský.

 

TRAMPSKÝ GULÁŠ
600 g zadního hovězího masa 150 g pikantnější klobásy 2 lžičky sladké mleté papriky 1 větší cibule 2 špetky pepře 1 lžička soli 400 g brambor 200 g čerstvých hub (nebo nakládanými žampiony, popř. sušenými houbami) tuk
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme na oleji dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2-4 minut opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 – 15 minut déle). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a syrové brambory nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor. Správný trampský guláš nezahušťujeme, ale když máme chuť… Jelikož jde o guláš trampský, je velmi vhodný na chalupu a můžete do něj přidat nejen uvedené surovina, ale spoustu dalších „zbytků“, od zeleniny až po zbytky dalších mas či uzenin. Prostě co dům dá. U nás doma jej děláme taky v trochu „chudší“ variantě.
Nepřidáváme ani hovězí maso a ani houby a říkáme tomu BRAMBOROVÝ GULÁŠ.
PŘÍLOHA: knedlík není nutný, podle chuti čerstvé pečivo.

VYLEPŠENÝ BUŘTGULÁŠ:
dvě cibule, česneku podle chuti ( 4 velký stroužky), malá pixla rajčatovýho protlaku, červená paprika (dvě lžičky), práškový chilli, 3 buřtíci, brambory (dal sem tak kilo), trošku hladký mouky na zahuštění…
Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli a česnek, přidáme buřtíky a chvilku smažíme, zaprášíme moukou, okořeníme a ještě chvilku smažíme, pak tam kydnem protlak, pokrájený brambory zalejem vodou, osolíme a necháme pod pokličkou dusit až brambory změknou.

GULÁŠ Z UZENIN S PAPRIKOVÝMI LUSKY
Suroviny: 50g proroslé slaniny,100g cibule,500g uzenin,2 zelené parikové lusky,500g rajčat,2 lžíce sladké papriky,1/2 lžičky pálivé papriky,1/2 lžičky tymiánu,1 špetka cukru,sůl,1/8l zakysané smetany.
Slaninu a oloupané cibule nakrájejte na kostičky.Salám oloupejte a nakrájejte na 2cm velké kostky.Paprikové lusky rozkrájejte na čtvrtky,odstraňte semena a nakrájejte na kousky.Slaninu opečte při vyšší teplotě do křupava,přidejte uzeninu a dopékejte do růžova za stálého obracení.Přidejte koření,cukr a rajčata a nechte přikryté dusit při nízké teplotě 10 minut.Přidejte na hrubo nakrájenou papriku, omáčku osolte.Duste ještě dalších 5 minut. Podávejte zalité kysanou smetanou. Vhodné přílohy jsou těstoviny nebo rýže,podle chuti i chléb.

DŘEVORUBECKÝ GULÁŠ
600g vepřové kýty, sůl, pepř, grilovací koření, 40g oleje, 150g hub, 200g tenkých párků, 250g sterilovaného leča,
Gulášová šťáva : 50g tuku, 100g cibule, 25g hladké mouky,•10g mleté papriky, 3dl vývaru nebo vody, 20g kečupu,•1 stroužek česneku, sůl, pepř, kmín, majoránka
Na tuku orestujeme nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a paprikou, zarestujeme, zalijeme vývarem, promícháme, přidáme kečup, utřený česnek, sůl, pepř, kmín, majoránku a vše dobře provaříme. Kýtu nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, poprášíme špetkou grilovacího koření a na horkém oleji orestujeme. Přidáme nakrájené houby, na kolečka nakrájené párky, orestujeme, vložíme sterilované lečo, trochu prohřejeme, zalijeme předem připravenou gulášovou šťávou a vše chvíli povaříme. Příloha: rýže, vařené brambory, bramborový knedlík, chléb.

KRÁLIČÍ GULÁŠ S FEFERONKOU
750 g králičího předku, 50 g slaniny, 40 g rostlinného tuku, 100 g cibule, 100 g mleté papriky, sůl, pepř, 4 dl vody, 2 stroužky česneku, 25 g rajčatového protlaku, 50 g hladké mouky, 50 g feferonek.
Maso nakrájíme i s kostí na kostky, na rozpuštěné slanině s tukem orestujeme cibuli, přidáme maso, osolíme, opepříme, opaprikujeme, trochu orestujeme, podlijeme vodou, přidáme utřený česnek, protlak a dusíme téměř doměkka. Šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou, ještě povaříme a dochutíme. Na talíři sypeme guláš sekanými feferonkami. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

GULÁŠ Z PODKOSTELECKÉ HÁJOVNY
0.3 kg zadního hovězího, 40 g vepřového sádla, 60 g cibule, 10 g česneku, 0.2 g mletého pepře, 20 g hladké mouky, 6 g soli, 20 g rajčatového protlaku, 3 g mleté papriky, 60 g slaniny, 50 g pařížského salámu, 100 g žampiónů, 60 g kapie
Hovězí maso očistíme, opereme a nakrájíme na stejnoměrné kostky. Na 2/3 sádla usmažíme cibulku (také asi 2/3) s kmínem do zlatova, přimícháme poloviční dávku papriky a na tento základ vložíme připravené maso. Při častém míchání rychle odusíme ve vlastní šťávě. Potom přidáme pepř, sůl a rajský protlak a pod pokličkou dusíme doměkka. Přidáváme po částech podle potřeby horkou vodu. Když je maso ještě trochu zatuhlé, necháme základ vydusit až do tuku. Přidáme mouku, zarestujeme asi 5 minut. Potom zalijeme horkou vodou tolik, aby omáčka byla řidší. Přidáme utřený česnek a necháme zvolna vařit, až je maso úplně měkké. Ve zvláštním kastrole zatím rozpustíme zbytek sádla, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu, salám (klobásu) a na plátky pokrájené žampióny (nebo jiné houby) a kapie. Trochou papriky zasypeme a všechno orestujeme. Takto připravenou vložku dáme nakonec do guláše a ještě všechno převaříme.
Příloha: brambory, knedlík nebo chléb

VEPŘOVÝ GULÁŠ SUPRÉME
2 cibule , 500 g libového vepřového masa , 2 středně velké mrkve , 2 – 3 listy řapíkatého celeru , 1 malá zelená paprika , 100 g másla nebo rostlinného tuku , 60 g mouky , sůl, pepř , 1/2 l mléka , 1 bobkový list
Cibuli oloupeme na nakrájíme. Maso nakrájíme na kostky, mrkev na plátky, drobně pokrájíme celer a papriku (tu předem zbavíme semen). Tuk rozehřejeme v hrnci a připravenou zeleninu na něm několik minut podusíme. Přidáme maso obalené v mouce s pepřem a solí. Zvolna dusíme. Postupně přilijeme mléko a mícháme, až se utvoří hladká omáčka. Přidáme bobkový list. Přikryjeme poklicí a zvolna dusíme asi 1 1/4 hod. Vyjmeme bobkový list a podáváme.

TROJCHLAPOVÝ GULÁŠ
50g slaniny 2 větší cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, 200g hovězího masa, 200g skopového nebo králičího masa, 200g vepřového masa, vývar z kostí nebo z masoxu, 2-3 lžíce hladké mouky,sůl, mletý pepř, 0,25 l kysané smetany.
Na kostičky rozkrájenou slaninu rozškvaříme, přidáme k ní nakrájenou cibuli, mletou sladkou papriku a osmahneme. Jako první přidáme na kostičky nakrájené hovězí maso a dusíme asi půl hodiny. Potom teprve přidáme skopové či králičí maso a obojí dál dusíme. Nakonec přidáme kostky vepřového masa. Během dušení guláš občas podlijeme trochou horké vody. Když je všechno maso téměř měkké, vydusíme šťávu do tuku, zaprášíme ji moukou, osmahneme, zředíme vývarem a povaříme. Omáčku dochutíme solí, pepřem a paprikou. Guláš můžeme zjemnit 0,25 l kysané smetany. Podáváme s houskovými knedlíky, slaným pečivem nebo s chlebem.

GULAŠEK NA POTLACHY OD PROFÍKA
Loni ho vařil u mě na chaloupce pro 25 lidí, tak snad si to pamatuji: 3kg hovězího (kližka je super, může být i třeba zadní nebo rostena), 2kg cibule nahrubo krajene, tuk, paprika sladka i paliva, pepr, sul, kecup nebo protlak (daval protlak dve male pixlicky), dve sklenice zelenin.salatu-cibule,rajcata,papriky, horcice plnotucna. Cibuli na tuk a michat a michat – nejdulezitejsi, asi, cast pripravy, kdyz se vam bude zdat, ze uz je dost, tak jeste asi pul hodky michat a michat (musi to byt ne cibule, ale hneda hmota), pak pridat maso a zprudka obdelat – nechat zatahnout, pak krapet podlit, trosku rumu neskodi, a dusit a dusit skoro do mekka, lze uz pridat koreni (papriky,pepr,sul), pak ten salat a protlak, ten salat se usi rozdusit do hladka, zahusti tu omacku, nedava se zadna jiska,mouka,chleba atd. Podle potreby, aby se nepripalovalo, se podliva pivem, chut se zvyrazni troskou horcice, dochuti a je to. S knedlikem je to basen na taliri. Barvu to ma tmave hnedou, omacka se za lzici musit zalevat „neochotne“, t.j. krapet hustsi. Prave ta barva se docili tou dobre a dlouho (1.5-2 hodky) delanou cibuli. Je jeste jedna moznost, jak ji dosahnout – nechat to v zaveru prismahnout (pripalit) a pak prelit do jine nadoby a dodelat.

ZABIJAČKOVÝ GULÁŠ
400 g vepřového bůčku, 200 g jater, 200 g ledvinek, 1 cibule, 3 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky,sůl, pepř, majoránka, mletá paprika, třený česnek
Vepřový bůček očistíme, vykostíme a nakrájíme na malé kostky. Játra odblaníme a nakrájíme na nudle. Z vepřových ledvinek odstraníme močovody, dobře propereme a nakrájíme na slabé plátky. Játra a ledvinky spaříme ve vařící vodě. Na sádle osmažíme oloupanou na kostičky krájenou cibuli dozlatova, zapěníme paprikou, promícháme a mírně zalijeme vodou. Do tohoto základu přidáme vepřový bůček, játra a ledvinky, okořeníme pepřem, majoránkou a utřeným česnekem a dusíme pod poklicí doměkka. Když je maso téměř měkké, vydusíme šťávu na tuk, základ zaprášíme moukou a po zasmahnutí zalijeme vodou nebo vývarem a dobře provaříme. Zabijačkový guláš solíme až nakonec. Vhodná příloha je dušená rýže nebo chléb.

MINUTKOVÝ GULÁŠ S PIVEM
Suroviny : 40 dkg kuřecího masa bez kostí a kůže, 2 dkg slaniny, 2 lžíce oleje, mletá sladká i pálivá paprika, 1 cibule, 1 lžíce strouhanky, 4 lžíce světlého piva, 2 lžíce rajčatového kečupu, mletý pepř, worcestrová omáčka, sůl.
Maso nakrájíme na nudličky. Slaninu nakrájíme taky na nudličky a rozškvaříme na oleji. Přidáme maso a za stálého míchání je prudce opékáme asi dvě minuty. Pak vmícháme mleté papriky a drobně nakrájenou cibuli a ještě krátce osmahneme. Vše poprášíme strouhankou, zalijeme pivem ( podle hustoty může být i víc, než je uvedeno), přidáme ostatní přísady a krátce podusíme. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem. Dobrou chuť !

GULÁŠ PRO LABUŽNÍKY
Potřebujeme: 500-600 g předního hovězího masa, 50 g sádla, 500 g cibule, sůl, pepř, lžičku sladké papriky, 1 feferonku, 2 lžíce rajčatového protlaku, lžíci hladké mouky, kousek masoxu, majoránku.
Maso nakrájíme na kostky, v kastrolu rozehřejeme sádlo, usmažíme dozlatova nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme maso, sůl, pepř, papriku, rozkrájenou feferonku, protlak a vše necháme vydusit do tuku. Guláš zaprášíme moukou, necháme osmahnout, podlijeme 3 sběračkami horké vody, přidáme masox a povaříme, až maso změkne a tuk se odděluje od šťávy. Nakonec posypeme majoránkou.

HOVĚZÍ GULÁŠ NA CELERU
Potřebujeme: 500-600 g hovězí kližky, 60 g slaniny, 3 cibule, sůl, menší celer, kmín, 1/2 lžičky kuliček pepře, 4 kuličky nového koření.
Na rozškvařené slanině zpěníme nakrájenou cibuli dorůžova, přidáme maso nakrájené na kousky, osolíme, okmínujeme a dusíme do vysmahnutí šťávy. Přidáme celer nakrájený na kousky, pepř, nové koření, podlijeme naběračkou horké vody a dusíme doměkka za občasného přilévání vody. Měkké maso vyndáme, šťávu prolisujeme, aby všechna dřeň přešla do šťávy a společně s masem krátce povaříme. Podáváme s rýží nebo těstovinami.

HOVĚZÍ GULÁŠ NA SMETANĚ SE ŽAMPIONY
Potřebujeme: 500-600 g předního hovězího masa, 50 g slaniny, 2-3 cibule, sůl, 2 lžičky hladké mouky, 6 dl hovězího vývaru, 3 kuličky nov. koření a pepře, kousek bobkového listu, 2 dl kysané smetany, máslo, 50 g žampionů.
Na rozškvařené slanině osmahneme dorůžova cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme. Zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vývarem, přidáme koření a sůl a zvolna dusíme. Před dodušením přidáme smetanu a krátce povaříme. Měkké maso vyjmeme, šťávu prolisujeme zpět na maso, přidáme na másle podušené žampiony a podáváme s houskovými knedlíky.

ZÁHORÁCKÝ GULÁŠ
Potřebujeme: 400 g vepřové plece, 50 g sádla, 3 cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky, lžíci sušených hub, sůl, vodu nebo vývar, 400 g bílého hlávkového zelí, cukr, hladkou mouku, 2 dl smetany.
Na sádle zpěníme dozlatova drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na větší kousky a osmažíme. Vmícháme papriku, osmahneme, přidáme rozsekané, předem namočené houby, osolíme, podlijeme vývarem a dusíme téměř doměkka. Šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou a rozmícháme. Zelí nakrájíme na čtverečky, se špetkou cukru vmícháme do guláše, vše dodusíme doměkka a zjemníme smetanou.

ŠVÝCARSKÝ MINUTKOVÝ GULÁŠ
Potřebujeme: 500 g roštěné, 3 lžíce oleje, 100 g uzeného masa, 2 cibule, lžičku hladké mouky, ml. sladkou papriku, pepř, vývar, šálek sladké smetany, sůl, petrželku, strouhaný sýr.
Maso nakrájíme na malé kousky, ze všech stran v rozehřátém oleji osmahneme, přidáme kostky uzeného masa, drobně nakrájenou cibuli a znovu opečeme. Směs zaprášíme moukou promíchanou s paprikou a pepřem. Osmahneme, podlijeme trochou vývaru, krátce dusíme, podlijeme smetanou a dodusíme. Podáváme s těstovinami, na talířích zdobíme petrželkou a sýrem.

FAZOLOVÝ GULÁŠ S MASEM
Potřebujeme: 300 g vepřového masa, sůl, cibuli, lžíci sádla, 250 g fazolí, mletou sladkou papriku.
Předem namočené fazole uvaříme v téže vodě doměkka, maso nakrájené na kostky dusíme na cibuli zpěněné na sádle s paprikou. Mírně podléváme a dusíme, až je maso měkké. Pak smícháme maso s fazolemi, podle chuti přisolíme a popřípadě dochutíme kečupem. Podáváme s chlebem.

HOŘÍCÍ GULÁŠ ATTILA
Potřebujeme: 1 kuře, 3 lžíce sádla, 2 cibule, lžíci mleté sladké papriky, lžičku mleté pálivé papriky, vývar, sůl, 2 zelené papriky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 6 žampionů, malou sklenku pálenky (meruňkovice, vodka aj.)
Na sádle osmahneme dozlatova na kousky nakrájené kuře spolu s nakrájenou cibulí. Zasypeme mletými paprikami, osolíme, podlijeme vývarem, přidáme nakrájené papriky a žampiony, dusíme doměkka a nakonec zahustíme protlakem. Guláš dáme na talíř, přidáme kousky kuřete, polijeme pálenkou, zapálíme a zhasneme plamen. Podáváme s chlebem.

TELECÍ GULÁŠ SE ŽAMPIONY
Potřebujeme: 750 g telecího masa, 30 g přepuštěného másla, 3 velké cibule, stroužek česneku, sůl, pepř, 2 lžíce sladké papriky, po 1/2 lžičky majoránky a tymiánu, 125 ml bílého vína, konzervu žampionů (370 g), 125 ml smetany, svazek pažitky.
Maso nakrájíme na velké kostky, prudce a krátce opečeme v kastrolu na másle, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájený česnek a osmahneme. Přidáme sůl, pepř, papriku, majoránku a tymián, přilijeme víno a přikryté dusíme na mírném ohni, dokud maso nezměkne. Občas zamícháme. Houbu spolu se smetanou vmícháme do guláše a povaříme. Osolíme, opepříme a posypeme pažitkou.

RAGU
Na dno papiňáku vyskládej proužky slaniny, na to vrstvu proužků brambor (jako když se dělají hranolky), na to stejně nakrájenou mrkev, na to stejně nakrájené hovezi a opakuj, dokud nemáš papiňák plný. Prolij vývarem, zavři a nech tak hodinku dusit. Je o neuvěřitelně dobré:)

HOVĚZÍ RAGÚ S PAPRIKOU
Potřebujeme: 750 g roštěnce, 80 g slaniny, 4 cibule, balíček polévkové zeleniny a hříbků, malou konzervu rajčat a žampionů, lžíci rajského protlaku, sůl, pepř, 250 ml červeného vína a masoxu, 3 červené a zelené papriky, 3 lžíce zakysané smetany.
Kostičky slaniny rozškvaříme v kastrolu, přidáme větší kostky masa, drobně nakrájenou zeleninu a cibuli a houby. Opékáme 10 min. Rajčata nakrájíme a s protlakem, solí, pepřem přidáme k masu. Dusíme 10 min. Zalijeme vínem, vývarem a šťávou z rajčat. K masu přidáme na nudličky nakrájené papriky a žampiony a dusíme 10 min. Osolíme, opepříme, polijeme smetanou a podáváme.

KRŮTÍ GULÁŠ S CUKETAMI
Potřebujeme: 500 g krůtích prsíček, 400 g rajčat, 200 g šalotky, 200 g lišek, 400 g cuket, 2 lžíce olivového oleje, 250 ml bílého vína, 200 g zakysané smetany, 2 lžičky provensálského koření, sůl, pepř.
Rajčata křížem nařízneme, spaříme, prudce ochladíme, oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jader a dužinu nakrájíme na menší kostky, maso na větší kostky, cuketu na silnější plátky. V kastrolu rozehřejeme olej a půlky šalotek na něm osmahneme. Přidáme maso, za stálého míchání ze všech stran opečeme, zalijeme vínem a dusíme 3 min. Přidáme houby, cukety, rajčata, smetanu a koření. Osolíme, opepříme a přikryté dusíme 45 minut.

KOTLÍKOVÝ GULÁŠ SE ZELENINOU
Potřebujeme: 750 g hovězí kližky, 150 g cibule, 4 mrkve, 2 velké brambory, po lžičce pálivé a sladké papriky, 2 rajčata, 2 stroužky česneku, lžíci rajského protlaku, 500 ml masového vývaru, sůl, pepř, 1/2 lžičky cukru.
Mrkev, brambory, cibuli a rajčata nakrájíme na malé kostičky, maso na větší kostky a česnek prolisujeme. V kastrolu rozehřejeme olej a maso a cibuli na něm krátce a prudce opečeme. Přidáme papriku, protlak, mrkev, rajčata a brambory a za stálého míchání krátce osmahneme. Zalijeme vývarem a přikryté dusíme asi hodinu. Podle chutí osolíme, opepříme, přisladíme a podáváme.

GULÁŠ ZE ZVĚŘINY S ČOČKOU
Potřebujeme: 1 kg zvěřiny, 10 g sušených hřibů, 250 g cibule, 4 lžíce oleje, 2 bobkové listy, 4 bobulky jalovce, 2 hřebíčky, sůl, 400 ml zvěřinového vývaru, 100 g drobnozrnné čočky, svazek polévkové zeleniny, 250 g hroznů, 2-3 lžíce hladké mouky, pepř.
Cibuli nakrájíme na kostičky a spolu s nakrájeným masem osmahneme na oleji. Přidáme koření a sůl, zalijeme vývarem a vodou vylouhovanou z namočených hub a přikryté dusíme 90 min. Čočku vaříme 45 min. Zeleninu nakrájíme na kostičky a po 75 minutách dáme do guláše. Čočku slijeme, osolíme, opepříme a přidáme s hrozny a houbami ke guláši. Zahustíme moukou, povaříme a dochutíme.

VEPŘOVÝ GULÁŠ S FEFERONKOU
Potřebujeme: 750 g vepřové plece, 100 g cibule, 60 g rostlinného tuku, 15 g mleté papriky, 4 dl vody, 25 g rajčatového protlaku, sůl, 2 stroužky česneku, kmín, 40 g feferonek, 25 g hladké mouky, 100 g sterilovaných kapií, cibuli.
Na tuku osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme papriku, zpěníme, zastříkneme vodou, přidáme kostky masa, protlak, sůl, utřený česnek, kmín, nasekané feferonky, podlijeme troškou vody a dusíme dopoloměkka. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a dusíme doměkka. Maso vyjmeme a šťávu přecedíme na maso. Na talíři zdobíme nakrájenými kapiemi a kolečky cibule.

BLAŤÁCKÝ GULÁŠ
Potřebujeme: 750 g př. hovězího masa, 80 g rostlinného tuku, 250 g cibule, 15 g ml. papriky, 3 dl vody, sůl, pepř, drcený kmín, 10 g octa, 20 g hl. mouky, 35 g rajčatového protlaku, majoránku, na ozdobu sterilované okurky, kapie, 2 vejce natvrdo.
Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme papriku, zpěníme, přidáme kostky masa, orestujeme, mírně podlijeme, přidáme sůl, pepř, kmín, zastříkneme troškou octa, dusíme pod poklicí za občasného dolévání vody. Když je maso poloměkké, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme moukou, osmažíme, podlijeme vodou, přidáme protlak, majoránku, promícháme a dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu přecedíme na maso, povaříme a na talíři ozdobíme.

JEMNÝ BRATISLAVSKÝ GULÁŠ
75 g celeru, 50 g mrkve, 50 g okurek, 50 g sterilovaných žampiónů, 75 g šunky, 50 g papriky, 25 g rajčat, 50 g šlehačky, 1/4 hlávkového salátu, citrón, sůl, bílý pepř, 1/2 vejce uvařené natvrdo
Uvařený celer a mrkev nastrouháme na nudličky, přidáme spařené a na proužky nakrájené papriky, okurky, žampióny a šunku, Osolíme, opepříme a přidáme citrónovou šťávu. Vychladíme a vmícháme ušlehanou smetanu. Podáváme na salátových listech, zdobené plátky vajíčka.

CIKÁNSKÝ GULÁŠ
750 g předního hovězího masa, 80 g rostlinného tuku, 200 g cibule, 15 g ml. papriky, sůl, pepř, 40 g rajčat. protlaku, kmín, 5 dl vývaru, 200 g brambor, 2 stroužky česneku, majoránku, 50 g slaniny, 100 g žampionů, 100 g paprik, 75 g ster. okurek.
Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, zpěníme, vložíme nakrájené maso, za stálého míchání osmahneme, osolíme, opepříme, přidáme protlak a kmín. Zalijeme vývarem a dusíme dopoloměkka, přidáme na kostky nakrájené brambory, utřený česnek a majoránku. Chvíli dusíme, přidáme na slanině orestované nakrájené houby, na nudličky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájená rajčata a okurky. Vše krátce povaříme.

GULÁŠ Z LIŠEK A HOVĚZÍHO MASA
500g předního masa, 500g lišek (možné použít i jiné tvrdé houby), 3 cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžíce hladké mouky, 0,7l vody, 1 zeleninový masox, sůl, petrželka na ozdobu
Hovězí maso opereme , odstraníme blány a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme v kastrolu na rozpáleném oleji. Přidáme papriku,nakrájené maso, přiklopíme a krátce podusíme. Pak je zaprášíme hladkou moukou,zalijeme vlažnou vodou, přidáme kostku masoxu, osolíme a za stálého míchání přivedeme do varu. Houby omyjeme, překrojíme na čtvrtky a přidáme k masu. Během vaření omáčku často mícháme, případně ještě přilijeme horkou vodu. Příloha:těstoviny, houskové knedlíky

MAJORÁNKOVÝ KARI GULÁŠ
500-600g hovězího masa, 70g tuku, 3 cibule, 2 lžičky hladké mouky, 2-3 lžičky mleté, sladké papriky, kečup, 7dl vývaru ( masox ), 1/2 lžičky kari koření, 1 stroužek česneku, drcený kmín, mletý pepř, majoránka
Na části tuku osmahneme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na menší kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme. Zaprášíme moukou, zamícháme a přidáme papriku, osmahneme, přidáme trochu kečupu a po dalším krátkém osmahnutí vše zalijeme vývarem. Přidáme kari koření, které jsme předem zpěnili na trošce tuku. Dále dáme utřený česnek, kmín, pepř a sůl a dusíme, až je maso měkké. V prstech rozemnutou majoránku přidáváme až nakonec. Příloha: houskový knedlík, rýže, chléb, pečivo

VOLYŇSKÝ GULÁŠ
800 g hovězího masa, 100 g sádla, 4 – 5 brambor, 2 paprikové lusky, 1 větší cibule, 3 rajčata, 2 sterilované okurky, 2 lžíce hladké mouky, pepř, kmín, česnek, sladká mletá paprika, sůl800 g hovězího masa, 100 g sádla, 4 – 5 brambor, 2 paprikové lusky, 1 větší cibule, 3 rajčata, 2 sterilované okurky, 2 lžíce hladké mouky, pepř, kmín, česnek, sladká mletá paprika, sůl
Opláchnuté maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Na části sádla osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme kousky masa, promícháme a společně s mletou paprikou osmahneme dohněda. Pak zalijeme vodou, okořeníme utřeným česnekem a pod poklicí za občasného podlévání vodou dusíme doměkka. Když je maso téměř měkké, vydusíme základ na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vodou a dobře promícháme. Přidáme oloupané pokrájené brambory a necháme za občasného míchání dusit. Nakonec přidáme na nudličky krájené papriky, zbavené semen, na dílky nakrájená rajčata a na plátky nakrájené okurky, osmahnuté na zbylém tuku. Necháme ještě chvíli povařit a odstavíme z ohně. K volyňskému guláši podáváme chléb.

VINAŘSKÝ GULÁŠ
60 dkg vepřového plecka, 2 cibule, 2 lžíce oleje, lžička sladké papriky, 3 dl bílého vína, 2 rajčata, 2 papriky.
Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky a do hněda opečeme. Zaprášíme lžičkou sladké papriky, zalijeme vínem a přidáme na nudličky nakrájené papriky a rajčata. Dusíme na mírném ohni až se odpaří přebytečná tekutina a guláš je zahoustlý. Solíme až před dokončením.

SMETANOVÝ GULÁŠ
1/2 kg vepřového masa,tuk, cibule,1/4 litru vývaru, sůl, pepř, drcený kmín, sladká paprika, 2 celé papriky, rajče, 1/2 litrů kysané smetany, 1 lžíce mouky.
Maso nakrájíme na malé kousky a osmažíme na tuku, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a za občasného podlévání vývarem dusíme. Osolíme, okořeníme a přidáme papriku. Před změknutím masa přidáme nakrájenou papriku a rajče. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku a jěště krátce povaříme.

PIKANTNÍ JEHŇĚČÍ GULÁŠ
50 dkg jehněčího plecka, 2 větší cibule, 5 dkg másla, 2 i více stroužků česneku, 1 lžíce hladké mouky, mletá sladká paprika, sůl, pepř.
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle spolu s česnekem nakrájeným na plátky, posypeme paprikou. Přidáme na kostky nakrájené a osolené maso a osmahneme je. Podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Měkké maso výjmeme, zaprášíme jej moukou a osmahneme. Zředíme podle potřeby trochou vody nebo vývaru a povaříme. Maso vložíme zpátky. Podáváme s rýží.

GULÁŠ PRO DIVOCHA
25 dkg mletého masa, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička vegety, 2 měkká rajčata, špetka pepře.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, česnek a přidáme papriku. V tomto základu maso dusíme, když pustí šťávu, přidáme rajčata a vegetu. Za 20 minut je guláš hotový, na závěr dokořeníme pepřem a Vegetou. Podáváme s topínkou a kyselou okurkou.